Ga naar de inhoud

Eens in de vier jaar houdt iedere woningcorporatie een visitatie. Een onafhankelijk bureau beoordeelt dan de maatschappelijke prestaties. We zijn altijd blij met deze “spiegel” omdat het een goed beeld geeft van waar we goed in zijn en waar we ons op moeten verbeteren.


Trots
Dit jaar heeft Pentascope de visitatie voor ons uitgevoerd. Ze spraken met medewerkers, toezichthouders, huurderorganisaties en veel verschillende stakeholders. We werden erg blij van de rapportcijfers die we kregen. Je ziet ze hieronder staan. Mooie cijfers en flink hoger dan bij de vorige visitatie. Maar het zijn vooral de woorden van alle betrokkenen die ons trots maken.


Innovator
De visitatiecommissie noemt Ons Huis ‘een innovator op het gebied van veerkracht vanwege de manier waarop ze veerkracht integreert in alles wat ze doet’. Wat ons betreft een prachtig compliment en de bevestiging dat we concreet handen en voeten geven aan ons ondernemingsplan Samen veerkrachtig!. Er werden ook voorbeelden bij genoemd:

‘Ons Huis is bewust bezig met diversiteit in wijken. Zowel in huurbeleid als bij nieuwbouw.’


‘Als Ons Huis beleid formuleert, kijkt ze altijd naar de consequenties voor veerkracht.’

Verduurzaming
Naast de aandacht voor veerkracht springen ook onze prestaties op het gebied van duurzaamheid en nieuwbouw in het oog. Zo hebben we ondanks lastige externe factoren veel nieuwe woning gebouwd. En we haalden een jaar eerder dan gepland onze doelstelling van gemiddeld energielabel B. We gaan overigens in volle vaart door, want we hebben besloten om de extra middelen door het wegvallen van de verhuurdersheffing in te zetten voor versnelling van de verduurzaming.


Aandachtspunten
Gelukkig zijn er ook aandachtspunten. De prestatieafspraken, de lokale netwerken, extra aandacht voor creativiteit en flexibiliteit. Allemaal heldere signalen waar we echt iets mee kunnen. We zien de visitatie namelijk vooral als een moment om te leren. Ze kunnen we met elkaar blijven werken aan veerkrachtige wijken.


Ons rapport
Presteren naar opgaven en ambities: 7,6 (2018: 7,6)
Presteren volgens belanghebbenden: 7,7 (2018: 6,9) 
Presteren naar vermogen: 8,0 (2018: 7,1)
Governance: 8,0 (2018: 7,4)


Benieuwd naar ons complete visitatierapport? Bekijk hem hier.