Ga naar de inhoud

‘Staat jouw deur open voor iedereen?’; onder die noemer start Meld Misdaad Anoniem een campagne tegen misstanden in huurwoningen. De woningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Ze krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan. De campagne vergroot het bewustzijn van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden. 

Meld Misdaad Anoniem richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op (sociale) huurwoningen. Marc Janssen van het meldpunt: “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven ze toegang in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar.”

 

Veiligheid in de buurt
Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. 

 

Hulp bewoners onmisbaar

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

 

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

 

Gezamenlijke aanpak gemeenten en corporaties

De campagne wordt verspreid in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en de politie. Via toolkits, campagnemateriaal, bijeenkomsten en bewonersbrieven zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd. Daarnaast wordt de campagne ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, diverse gemeenten en woningcorporaties, het RIEC-LIEC / Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.