Ga naar de inhoud

We zijn gestart met de bouw van dertig Short Stay-studio's in Haven Centrum. Samen met gemeente Apeldoorn ontwikkelde Ons Huis Apeldoorn dit plan voor dertig tijdelijke betaalbare wooneenheden voor spoedzoekers. Ze komen op het terrein tussen Omnizorg en de oude Ambachtsschool (Stationsstraat 22-28). Ze blijven daar ongeveer 15 jaar staan. 

Studio's voor spoedzoekers 

De gestapelde studio's zijn bedoeld voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben, maar die daar geen kans op maken. Ze staan bijvoorbeeld te kort ingeschreven als woningzoekende en ze komen niet in aanmerking voor urgentie. En ook niet voor andere woonvormen. Denk aan jongeren die niet (meer) thuis kunnen wonen, mensen die door een scheiding snel woonruimte nodig hebben en andere spoedzoekers. Met de Short Stay-studio’s hopen we te voorkomen dat mensen zonder woonruimte komen te zitten. 

Huurders krijgen een tijdelijk huurcontract 

Zoals de naam van het project al aangeeft, kunnen huurders niet permanent wonen in de Short Stay-studio's. Ze krijgen een tijdelijk huurcontract met een lengte van twee jaar (voor mensen van 28 jaar of ouder) of vijf jaar (voor mensen tot en met 27 jaar). Een tijdelijke huurwoning geeft ze de kans om hun leven weer op orde te brengen. Daarna kunnen ze op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. Om hun kansen te vergroten, behouden ze hun opgebouwde woonduur bij het sluiten van het tijdelijk huurcontract voor de Short Stay-studio. 

Kandidaten worden voorgedragen door partners van Ons Huis 

Huurders in het Short Stay-project wonen zelfstandig. Kandidaten worden voorgedragen door verschillende organisaties die in contact staan met mensen die dringend woonruimte nodig hebben. Zoals het Jongeren Informatie Punt van Stimenz, het Leger des Heils, Omnizorg en Stichting Dakloos Apeldoorn. De toewijzingsprocedure doet de gemeente samen met Ons Huis. Een commissie beoordeelt de kandidaten die worden voorgedragen door de genoemde organisaties. Potentiële kandidaten zijn dus al bekend bij deze organisaties of melden zich daar. 

Er is nog niet zoveel te zien van de bouw 

Dat komt omdat deze prefab wooneenheden grotendeels worden gebouwd in de fabriek van Bouwbedrijf Roos in Emmeloord. In april starten we met het plaatsen van de studio's op hun plek aan de Stationsstraat. Daar treft Roos nu alle voorbereidingen met grond- en funderingswerkzaamheden. 

De globale planning 

Vanaf half april worden de studio's aan de Stationsstraat op hun plek gezet. We hopen dat de eerste bewoners in de zomer van 2024 in hun Short Stay-studio kunnen. 

Zie voor meer informatie ook de projectpagina Short Stay.