Ga naar de inhoud

Wil je een woning huren, bepaal dan eerst of je een vrije sector huurwoning wilt huren of een sociale huurwoning. Hieronder lees je het verschil.


Sociale huurwoning
Deze woningen hebben een huurprijs tot € 763,47 (2022) per maand. Om een sociale huurwoning te mogen huren mag je niet te veel verdienen, maar ook niet te weinig. De woning moet dus bij je passen. Ook moet je ingeschreven staan bij Woonkeus Stedendriehoek. Daarnaast kun je misschien in aanmerking komen voor huurtoeslag.


Vrije sector huurwoning
Deze woningen hebben een huurprijs van meer dan € 763,47 (2022) per maand. Ons Huis heeft niet zoveel van deze woningen. Ongeveer 100, waarvan er een paar per jaar vrij komen. Die vind je op de website van Woonkeus Stedendriehoek. Voor vrije sector huurwoningen hoef je niet ingeschreven te staan, je mag niet te weinig verdienen en je komt niet in aanmerking voor huurtoeslag.


» Lees meer over het verschil op de website van de overheid.


Veelgestelde vragen over vrije sector en sociale huurwoningen:

Reageren kan via de website van Woonkeus Stedendriehoek. Je hoeft niet ingeschreven te staan.

Een vrije sector huurwoning is een huurwoning waarbij de 'kale' huur (dus zonder andere kosten) bij start van de huur hoger is dan een bepaald maximum. De overheid past dit maximum ieder jaar aan.

Je kunt voor deze woningen geen huurtoeslag krijgen.

De vrije sector huurwoningen die vrijkomen, staan op de website van Woonkeus-Stedendriehoek.

Bij de verhuur van een vrije sector (luxe) huurwoning geldt een inkomenseis. De regel is dat het gezamenlijk netto maandinkomen van een meerpersoonshuishouden minimaal 3x de bruto maandhuur moet zijn.

Woon je alleen?
Dan geldt dat het netto maandinkomen minimaal 2,5x de bruto maandhuur moet zijn.

Als het (gezamenlijk) maandinkomen lager is, kun je de woning niet huren.

Als de huurprijs van de woning hoger is dan de huurtoeslaggrens. De overheid bepaalt ieder jaar die grenzen.