Ga naar de inhoud

Naast je thuis voelen in je huis is het zeker net zo belangrijk dat je woning veilig en gezond is. Daarom heeft jouw woning bijvoorbeeld rookmelders op elke etage en ventilatiemogelijkheden. Op deze pagina lees je meer over veilig en gezond wonen.


Ventileer altijd je woning
Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren is erg belangrijk en nodig voor je gezondheid. Zorg dus dat er altijd frisse lucht je woning in kan komen. Via (klep)raampjes of via roosters. Lees meer over ventilatie op de website van Milieucentraal. Je kunt hier ook een ventilatiecheck doen.

Ventileren bespaart geld
Als je niet goed ventileert, wordt de lucht in je woning vochtig. En vochtige lucht is moeilijker op te warmen. Een huis met frisse lucht warmt veel sneller op. Wil je besparen op je energierekening? Dan moet je dus juist goed ventileren.

Mechanische ventilatie
Is jouw woning verduurzaamd? Of woon je in een vrij nieuwe woning? Dikke kans dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Deze hoort altijd aan te blijven staan. Elk systeem heeft een handleiding. Heb je de handleiding niet meer? Vraag die dan gerust bij ons op.



Asbest
In sommige woningen kan asbest aanwezig zijn. Tot 1994 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Onbeschadigd asbest kan geen kwaad, maar zorg dat je niet boort, schuurt of zaagt in asbesthoudend materiaal. Dan kunnen er gevaarlijke vezels vrij komen.

Heb je vragen over asbest? Neem dan contact met ons op. Een aantal van onze medewerkers heeft een speciale training gevolgd om asbest te herkennen.



Brandgevaar
Jouw woning heeft minimaal één rookmelder. Die waarschuwen je met een hard geluid als er rook is. Laat de rookmelders altijd hangen, schilder ze nooit over en haal de stofzuiger er af en toe langs. Test de melder 2x per jaar door de testknop in te drukken.

Verklein het risico op brand
Twee van de drie woningbranden gebeuren door fouten van mensen. Let daarom altijd goed op en verklein de risico’s:

  • Let op met vuur. Doof kaarsen en waxinelichtjes als je de kamer verlaat.
  • Let op met stof en warmte. Heb je een droger? Maak dan regelmatig het filter schoon.
  • Laat zo weinig mogelijk apparaten aan als je niet thuis bent. Bijvoorbeeld wasmachine, droger en vaatwasser.
  • Haal opladers uit het stopcontact als je niet thuis bent en als het apparaat is opgeladen.
  • Let ook op accu’s van elektrische fietsen en scootmobielen.


Sloten
Je woont in een huis met goede en veilige sloten. Wil je zorgen voor extra veiligheid met inbraakwerend hang- en sluitwerk? Neem dan contact met ons op.


Veelgestelde vragen over veilig en gezond wonen:

Asbest is een verzamelnaam voor een natuurlijk materiaal met kleine vezels. Asbest is sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Daarom is asbest tot 1993 veel gebruikt in de bouw en bij renovatie. Het kan zitten in rioleringen, vensterbanken, in de lijmlaag van vloertegels of in golfplaten op schuren. Later werd pas bekend dat veel en vaak inademen van losse asbestvezels niet gezond is. Sinds 1993 is ieder gebruik van asbest bij het bouwen dan ook verboden.

Hoe gevaarlijk is asbest?
Asbest is niet altijd gevaarlijk. Wanneer het niet is beschadigd is er niets aan de hand. Als het asbest wordt beschadigd of wordt bewerkt (door boren/zagen), kunnen vezels losraken. Inademing hoeft niet direct gevaarlijk te zijn voor de gezondheid als dit een keertje gebeurt, maar voorkomen is beter. Hoe vaker en langer iemand de piepkleine vezels heeft ingeademd, hoe groter de kans op ziekten. Voor mensen die voor hun beroep met asbest werken, gelden dan ook strenge veiligheidseisen.

Wat is het verschil tussen hechtgebonden of niet-gebonden asbest?
Niet alle asbest is even gevaarlijk. De schadelijkheid hangt af van de structuur. Er zijn twee manieren waarop asbest verwerkt kan zijn en die elk ook een verschillend risico hebben:

  • Hechtgebonden asbest heeft een laag risico. Als asbest 'opgesloten' zit in ander materiaal, zoals bij wandplaten of in cement (bijvoorbeeld golfplaten, bloembakken, buizen of schoorstenen), dan is het risico laag.
  • Niet-gebonden asbest heeft een hoog risico. Wanneer asbest niet zit 'opgesloten' in een ander materiaal en gemakkelijk los kan raken, dan is het risico groot dat er vezels vrijkomen die gevaar opleveren. Dit soort asbest zit bijvoorbeeld in vloerzeil (witte 'papier'-laag) en in afdichtingskoorden in en rond gaskachels. Het is meestal wit of lichtgrijs van kleur. Sinds 1978 is niet-gebonden asbest al verboden.

In woningen die zijn gebouwd vóór 1994 kan op verschillende plaatsen asbest zitten. Bijvoorbeeld als vensterbank, rioolbuis, schoorsteenpijp, isolatieplaat of als gevelpaneel. Het werd ook gebruikt in plantenbakken.

Tot 1980 werd er soms onder vinylvloeren een asbestviltlaag gemaakt. Ook is het mogelijk dat een vorige bewoner asbest heeft gebruikt, bijvoorbeeld voor een verbouwing.

Asbest is moeilijk te herkennen. Twijfel je? Neem dan contact met ons op.

Soms levert het asbest geen gevaar op. Bijvoorbeeld omdat het op een onbereikbare plaats zit.

 

Meer weten?