Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Overlast

Iedereen wil prettig en ongestoord wonen. Dat vraagt om begrip, want in een stad wonen mensen dicht op elkaar. Hier leest u hoe u overlast van uw buren kunt voorkomen of oplossen. Zelf een goede buur zijn? Lees de 'gouden regels' van Ons Huis. 

Wanneer is er sprake van overlast? 

Iedereen heeft wel eens last van een buurtbewoner, maar dat is niet altijd meteen overlast te noemen. Ons Huis gebruikt het woord overlast als er structureel, aantoonbare ernstige overlast plaatsvindt die wordt ervaren door meerdere omwonenden. 

Overlast oplossen

  • Stap 1: Praat erover! Soms beseffen mensen niet dat ze overlast veroorzaken, omdat niemand er wat van zegt. Lees verder bij: Wat kunt ú doen?
  • Stap 2: Wanneer praten niet helpt en buren samen niet zelf tot een oplossing komen, dan kan Buurtbemiddeling helpen.
  • Stap 3: Wanneer ook de hulp van Buurtbemiddeling geen oplossing biedt, neem dan contact op met Ons Huis. Lees verder bij: Wat doet Ons Huis?

Voorbeelden van overlast en tips om dit te voorkomen

Overlast door muziek. Muziekinstallaties, instrumenten of tv's geven snel geluidsoverlast. Houdt u van harde muziek? Gebruik een koptelefoon. Geeft u een feestje? Informeer uw buren op tijd. En vraag de feestgangers bij vertrek rekening te houden met omwonenden. 

Overlast door klussen. Gebruik boormachines en ander gereedschap op normale tijden (tussen 08.00 en 22.00 uur). En overleg met uw buren over een geschikt tijdstip.

Overlast door dagelijkse geluiden. Harde vloerbedekking (zeil, parket, laminaat) draagt geluid naar andere woningen. U kunt Geluidsoverlast voorkomen door een ondervloer te leggen. Draag pantoffels in huis en breng vilt aan onder de stoelpoten. Leer uw kinderen rekening te houden met anderen. Laat ze binnenshuis, in het trappenhuis en het portiek niet rennen, ballen, schreeuwen of met de deuren slaan. 

Overlast door dieren. Blaffende honden, maar ook uitwerpselen van huisdieren in gemeenschappelijke ruimtes of tuin veroorzaken (stank)overlast. Voed uw huisdieren op en luister eens of uw hond stil is als u weg bent.

Overlast door vuilnis. Zet grofvuil, dozen kranten of vuilniszakken niet zomaar buiten, op de galerij of het portiek. Afval gaat stinken en het trekt ongedierte aan. Bij brand is het gevaarlijk als de doorgang niet vrij is!

Overlast in gemeenschappelijke ruimten, balkon of tuin. Gebruik deze ruimten niet als opslagruimte, speel- of hangplek. Breng uw afval weg en zorg dat (brom)fietsen niet in de weg staan. Ook uw eigen tuin mag geen opslagplaats of (auto)werkplaats zijn. Snoei de struiken en maai het gras tijdig!