Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Asbest

In sommige woningen kan asbest aanwezig zijn. Tot 1994 werd asbest veel toegepast als bouwmateriaal. Het is namelijk brandwerend, slijtvast en isoleert goed. Asbest is een natuurlijk product dat uit heel kleine vezels bestaat. Tegenwoordig staat asbest vooral bekend om de risico’s.

Is asbest gevaarlijk?

Asbest is lang niet altijd gevaarlijk. Er zijn twee manieren waarop asbest verwerkt kan zijn en die elk ook een verschillend risico hebben:

  • gebonden asbest heeft een laag risico. Als asbest ‘opgesloten’ zit in ander materiaal, zoals bij wandplaten of in cement (bijvoorbeeld golfplaten, bloembakken, buizen of schoorstenen), dan is het risico laag; 
  • niet gebonden asbest heeft een hoog risico. Wanneer asbest níet zit ‘opgesloten’ in een ander materiaal en gemakkelijk los kan raken, dan is het risico groot dat er vezels vrijkomen die gevaar opleveren. Dit soort asbest vindt u bijvoorbeeld in vloerzeil (witte “papier” laag) en in afdichtingkoorden in en rond gaskachels. Het is meestal wit of lichtgrijs van kleur. Sinds 1978 is niet gebonden asbest al verboden. 

Niet zelf slopen, zagen of boren!

Asbest kan alleen gevaar opleveren wanneer de piepkleine vezels op de een of andere manier loskomen en worden ingeademd. Dit risico bestaat wanneer iemand asbest bewerkt door het te zagen, boren, schuren of slopen. Zolang hechtgebonden asbestmateriaal heel blijft, komen er geen schadelijke deeltjes vrij en is de gezondheid niet in gevaar. Voor een leek is het moeilijk vast te stellen of materiaal asbest bevat. Als u het vermoeden heeft dat er asbest in uw woning zit, ga dan nooit zomaar klussen. Bel ons en vraag in dat geval eerst advies. Een aantal van onze medewerkers heeft een speciale traning gevolgd om abest te herkennen. 

Wat doet Ons Huis met asbest in een woning?

De afgelopen jaren is veel asbest uit onze woningen verwijderd, voornamelijk tijdens onderhoudsprojecten of bij verhuizing. Ook als het materiaal ooit door de huurder zelf in de woning is aangebracht. We verwijderen niet standaard alle asbest uit woningen. Bij een verhuizing wordt er altijd een controle uitgevoerd, maar kunnen we besluiten het asbest te laten zitten. Het asbest wat niet wordt weggehaald, wordt duurzaam afgeschermd, zodat u als bewoner hier geen hinder van ondervindt.

Met vragen over asbest kunt u altijd contact opnemen met Ons Huis.