Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Airco

Airco’s worden steeds vaker gebruikt in Nederland. Helaas zorgen ze vaak voor overlast voor buren. En verbruiken ze veel energie. Ons Huis ziet graag dat iedereen een fijne en gezonde omgeving heeft om in te wonen en te leven. Daarom hebben we een aantal spelregels rond het gebruik en de plaatsing van airco’s opgezet.​

Mag ik een airco plaatsen?

Er zijn twee soorten airco's: mobiele airco's en vaste airco's.

Mobiele airco's

Een mobiele airco plaatst u los in de woning. Deze airco's mag u zonder toestemming plaatsen. Wij raden deze airco's aan omdat hierbij de gevel niet doorboord hoeft te worden. Bovendien maken deze airco's geen geluid buiten de woning, dus veroorzaken ze geen overlast. Kiest u ervoor om de gevel wel te doorboren voor de afvoer van lucht? Dan moet u hiervoor altijd toestemming aan ons vragen.

Vaste airco's

Een vaste airco is aan de woning verbonden. Een vaste airco kan een binnen- en buitenunit hebben. Of alleen een binnenunit. Om een vaste airco te plaatsen, heeft u onze schriftelijke toestemming nodig. Daarnaast moet de airco en de plaatsing ervan voldoen aan een aantal voorwaarden. U moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving van de Gemeente in Apeldoorn of Zutphen en de Algemene Plaatselijke Verordening. De airco moet voldoen aan de STEK-veiligheids- en onderhoudsnormen. De airco moet geïnstalleerd worden door een erkend STEK-installatiebedrijf. En u moet uw buren infomeren.

Heeft u vragen over het plaatsen van een airco? Stel ze gerust aan één van onze medewerkers. U kunt ons bellen op werkdagen via (055) 526 25 00 of mail uw vraag naar info@onshuisapeldoorn.nl.

Hoe vraag ik om toestemming voor een airco?

U kunt ons toestemming vragen voor uw airco via info@onshuisapeldoorn.nl. Bij uw aanvraag stuurt u een bouwtekening mee en toont u aan dat u:

  • voldoet aan de geldende wet- en regelgeving van de gemeente en de Algemene Plaatselijke Verordening;
  • voldoet aan de STEK-veiligheids- en onderhoudsnormen;
  • de airco laat installeren door een erkend installatiebedrijf.

​Naast onze schriftelijke toestemming heeft u een omgevingsvergunning nodig. U kunt dit aanvragen via www.omgevingsloket.nl.

 

Hoeveel geluid mag een airco maken?

Een airco-installatie mag geen overlast voor buren veroorzaken. Uw buren moeten immers ook prettig kunnen wonen. Om te voorkomen dat uw buren geluidsoverlast hebben, adviseren we u om een mobiele airco te gebruiken. Dit omdat een mobiele airco geen geluid buiten de woning maakt.

Uw vaste airco mag niet meer dan 35dB aan geluid produceren of niet meer dan de omgevingsvergunning voorschrijft. Dit gaat om het geluidsniveau dat de buren bereikt, dus aan de perceelgrens. Bij appartementengebouwen of flats gaat het om het geluidsniveau bij het dichtstbijzijnde te openen raam of deur van de buren (ook onder en boven). U kunt bij de gemeente Apeldoorn of Zutphen navraag doen hoeveel geluid uw airco in uw omgeving maximaal mag produceren.

Uw vaste airco mag alleen aangezet worden tussen 8.00 uur 's ochtends en 22.00 uur 's avonds.

 

Waar kan ik een airco plaatsen?

Een airco mag het straatbeeld of uitzicht van de buren niet verstoren. Dat betekent dat de buitenunit van een vaste airco niet geplaatst mag worden aan de voorkant/straatkant van de woning of tegenover de ramen van de overburen. De buitenunit van een airco moet aan de achterkant van de woning geplaatst worden, op een plek die zo min mogelijk zichtbaar is. Bij hoekwoningen mag dit eventueel ook aan de zijkant.

Een buitenunit van een airco mag niet geplaatst worden op een gestucte buitengevel. En ook niet voor een appartement of op het dak van een appartementengebouw.

U moet uw woning vakkundig herstellen als uw woning beschadigt raakt door het plaatsen van een airco. De kosten voor het herstellen zijn voor uzelf.

 

Hoe voer ik lucht en condens af van een airco?

U kunt bij een mobiele airco de luchtafvoerslang aansluiten op een bestaande doorvoer in de gevel of het dak. Het maken van een nieuwe doorvoer moet gebeuren door een erkend installatiebedrijf. U moet hiervoor eerst om toestemming vragen bij Ons Huis.

U mag een luchtafvoerslang van de mobiele airco niet aansluiten op het kanaal van de mechanische ventilatie of cv installatie.

U moet de afvoer van het condenswater van een vaste airco aansluiten op het riool of op de regenpijp.

 

Wie onderhoudt mijn airco?

Goed en regelmatig onderhoud van airco’s is nodig om lekkages met vrijkomende schadelijke gassen te voorkomen. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan of vervanging van een airco en de luchtdoorvoer, hiervoor dient u een onderhoudscontract af te sluiten.

Als u een vaste airco bij verhuizing ter overname aanbiedt aan de nieuwe huurder, moet u een logboek van het onderhoud kunnen overhandigen.

Wat doe ik met mijn airco bij onderhoud door Ons Huis?

U moet uw airco verwijderen als dit voor onderhoud of werk aan uw woning door Ons Huis nodig is. De kosten voor het verwijderen of terugplaatsen zijn voor uzelf. Het kan zijn dat u uw airco niet kunt terugplaatsen na het onderhoud. Als u op een andere plek uw airco wilt plaatsen, moet u daarvoor opnieuw bij ons om toestemming vragen.

Wat doe ik met mijn airco als ik ga verhuizen?

Wanneer u gaat verhuizen moet u de airco-installatie verwijderen en de woning in goede staat achterlaten. Behalve als u met de nieuwe huurder schriftelijk overeenkomt dat deze de airco-installatie overneemt. U moet dan aan ons aantonen dat de airco:

  • is geplaatst volgens de geldende wet en regelgeving;
  • voldoet aan de STEK-veiligheids- en onderhoudsnormen;
  • is geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf.

Ons Huis neemt geen airco-installaties over van huurders en geven hiervoor ook geen vergoeding.