Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zon voor Huur

22 september 2014

De drie Apeldoornse woningcorporaties starten samen met energiecoöperatie deA het project ‘Zon voor Huur’. Op 18 september ondertekenden alle partijen daartoe een samenwerkingsovereenkomst. Het doel van het pilotproject is lagere energielasten voor de huurder door het opwekken van zonne-energie.

DeA is een coöperatie die duurzame energie produceert en levert in Apeldoorn. Het project Zon voor Huur omvat het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de huurwoningen. Hiermee wordt elektriciteit opgewekt voor de bewoner. De woningcorporaties stellen de daken van huurwoningen beschikbaar. DeA doet de investering en zorgt voor de plaatsing en exploitatie van de installatie. De bewoner betaalt huur aan deA voor het gebruik van de zonnepaneleninstallatie.

Financieel voordeel voor huurders

Voorwaarde voor de woningcorporaties is dat er financieel voordeel voor de huurder is. De corporaties willen wonen voor hun huurders betaalbaar houden en energiekosten maken een groot deel uit van de totale woonlasten. Huurders kunnen op vrijwillige basis meedoen aan het project. De huurder huurt de zonnepaneleninstallatie van deA voor een bedrag dat lager ligt dan wat de huurder normaal gesproken kwijt is aan zijn elektriciteit. Een rekenvoorbeeld: een installatie van 6 panelen levert per jaar € 250 aan elektriciteit op. De elekriciteitsnota daalt daarmee met datzelfde bedrag. Voor het gebruik van de zonnepanelen betaalt de huurder 80 procent van deze reductie aan deA, dus € 200 per jaar. Daarmee heeft de huurder een voordeel van € 50 per jaar.

Ruim 450 huurwoningen

In de Pasteurstraat staat al een modelwoning met zes zonnepanelen. De opbrengst van de panelen is live te volgen op de website van deA. De eerste zonnepanelen worden dit najaar geplaatst op woningen van De Goede Woning in de wijk Kerschoten. In totaal komen er zonnepanelen op ruim 450 huurwoningen van De Goede Woning, de Woonmensen en Ons Huis. Sprengeland Wonen heeft ook interesse in het concept en zal waarschijnlijk binnenkort aanhaken. Na evaluatie van de voorbeeldprojecten wordt er bekeken of Zon voor Huur breder bij de corporaties ingezet gaat worden.