Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Project Frederikseplein Warnsveld bijna afgerond

dinsdag 24 april 2018

Nog even en Warnsveld is 85 superenergiezuinige woningen rijker.

Na een valse start en een lang en moeizaam proces heeft woningcorporatie Ons Huis inmiddels de eerste huizen van project Frederikseplein aan de binnenzijde opgeleverd, de buitenzijde volgt op korte termijn. Eind juni zal de aannemer naar verwachting de laatste woning opleveren. Het was een project met pieken en dalen.

Toen Woningbedrijf Warnsveld in 2015 aankondigde de 85 sociale huurwoningen aan het Frederikseplein, ’t Spikker en de Visserlaan duurzaam te gaan renoveren, ging bij de bewoners de vlag uit. Na de vele klachten, met name over tocht en houtrot aan kozijnen en ramen, waren zowel bewoners als de woningcorporatie het eens dat er snel iets moest gebeuren. Door middel van voorgefabriceerde gevelpanelen en dakelementen kon een woning volgens de aannemer in vijf dagen gerenoveerd worden. Het liep echter anders.

De modelwoningen die gemaakt werden, vertoonden gebreken en het project werd steeds verder uitgesteld. Ondertussen groeide de onvrede bij bewoners. In goed overleg met de bewonerscommissie is in 2016 een alternatief plan ontwikkeld. In dit in 2017 gepresenteerde plan kunnen bewoners kiezen voor een basiswoning of een ‘all-electric’ pluswoning. De basiswoning heeft nog een cv-ketel, de pluswoning is een zogeheten ‘nul-op-meter-woning’ die evenveel energie opwekt als verbruikt. Het draagvlak bij de bewoners voor het nieuwe plan was groot en de bouw startte in de tweede helft van 2017.

Woningen naar energielabel A
Bestuurder Arjen Jongstra van Ons Huis is blij dat het project zijn einde nadert: “Toen Woningbedrijf Warnsveld en Ons Huis in januari van dit jaar fuseerden, was Frederikseplein ineens een project van Ons Huis. Uiteraard kent ieder bouwproject zijn successen en teleurstellingen, maar hier gingen teveel dingen mis. Het project is gestart om het wooncomfort voor bewoners te verhogen en hun energierekening te verlagen. Die doelstelling wordt gelukkig behaald. Wel heeft het te lang geduurd, werd er slordig gewerkt en was de communicatie niet goed.“

Waarom dit project zoveel problemen kende en financieel tegenviel, moet nog uitgezocht worden. Inmiddels hebben twee oud-commissarissen van Woningbedrijf Warnsveld aangegeven hun verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met hun rol als RvC-lid voor Ons Huis. Jongstra zegt dit besluit te respecteren, maar wil de komende periode vooral bewoners de aandacht geven: “De focus ligt op de wijk. We willen een snelle, en ook kwalitatief goede afronding van het project. Een interne evaluatie met alle betrokken partijen komt later.”

Van een mislukt project wil Jongstra zeker niet spreken. Jongstra: "Daarmee doen we het resultaat tekort. Kijk naar de opgeleverde woningen! De bewoners hebben, geheel terecht, veel kritiek gehad op het proces, maar uit de laatste opleveringen blijkt dat ze tevreden zijn met meer wooncomfort en lagere energiekosten. De woningen hebben nu allemaal energielabel A. Het is nu aan ons om de laatste werkzaamheden goed op te pakken en de buurt netjes achter te laten. Deze week laten we de bewoners weten hoe we dat in de komende weken gaan aanpakken.”