Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Woonbond pleit voor huurverlaging

donderdag 08 maart 2018

Woningcorporaties houden jaarlijks zo'n 23 procent van de huur over, aldus het onderzoek van de landelijke Woonbond dat zij op 1 maart naar buiten brachten. De Woonbond pleit daarom voor een huurverlaging. Maar elke euro die binnenkomt wordt door corporaties ook weer geïnvesteerd. In kwaliteitsverbetering, verduurzaming, nieuwbouw en ook in verlaging van woonlasten.

Ons Huis deelt met de Woonbond de mening dat wij er zijn voor betaalbare woningen. En ook wij maken ons zorgen over de armoede onder onze huurders. We moeten ervoor zorgen dat we niet meer huur vragen dan nodig om onze taken goed in te vullen, nu en in de toekomst.

De Woonbond gebruikt de term ‘winst’, maar corporaties zijn stichtingen en keren niet uit aan aandeelhouders. Uiteindelijk wordt het geld besteed aan wonen.

In 2017 heeft Ons Huis huurverlagingen toegepast voor een deel van de woningen. Voor dit jaar is het huurverhogingsvoorstel om alleen inflatie te vragen en ook om geen inkomensafhankelijke huurverhoging toe te passen. Dat is dus minder dan in het huurakkoord met de Woonbond is afgesproken. Ook vragen wij geen huurverhoging bij het aanbrengen van energetische maatregelen in woningen. Deze maatregelen verlagen de woonlasten voor de huurders.

Ons Huis heeft al een keer uitgerekend wat er zou gebeuren als we de huren fiks zouden verlagen (met behulp van de transparantietool): dan zouden we op termijn niet meer voldoen aan de financiële normen die worden gesteld en de bouwopgave en de grote verduurzamingsopgave zou in de knel komen.