Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SitemapAfdrukken

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vrije sector of sociale huur?

Ons Huis heeft vooral huurwoningen in de sociale sector. Maar Ons Huis heeft ook huurwoningen en appartementen in de vrije sector. Wat is precies het verschil en hoe komt u voor een woning in aanmerking? 

Sociale huur

Sociale huurwoningen zijn woningen met een huurprijs tot € 763,47 per maand (prijspeil 2022). Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet u ingeschreven zijn bij Woonkeus Stedendriehoek en uw inkomen mag niet te hoog zijn. Als woningcorporatie moeten wij 90% van onze vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een jaarinkomen tot en met € 45.014 (prijspeil 2022). Woonkeus Stedendriehoek zorgt voor een eerlijke verdeling van de sociale huurwoningen in onder andere Apeldoorn en Zutphen.

Uw inkomen

Voor een sociale huurwoning mag uw inkomen niet te hoog zijn (maximaal € 45.014), maar ook niet te laag. We vinden het belangrijk dat u na het betalen van de huur en andere vaste lasten voldoende overhoudt om van te leven.

Een sociale huurwoning wordt soms toch toegewezen aan een woningzoekende met een inkomen bóven de € 45.014, omdat in bepaalde gevallen ook gezondheid, veiligheid, sociale factoren, overmacht of calamiteiten de doorslag geven.

Andere voorwaarden

Vanaf 1 januari 2016 zijn corporaties verplicht om sociale huurwoningen ‘passend’ te verhuren. Dat betekent dat de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de grootte van uw huishouden.

Soms heeft u ook een huisvestingsvergunning van uw gemeente nodig. In Apeldoorn en Zutphen verloopt de verdeling van alle sociale huurwoningen, ook die van Ons Huis, via Woonkeus Stedendriehoek, waar u zich ook als woningzoekende moet inschrijven.

Huurtoeslag mogelijk?

Voor een sociale huurwoning kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit hangt onder andere af van de hoogte van uw huur, uw inkomen en woonsituatie.

Vrije sector

Vrije sector woningen hebben een huurprijs boven de € 763,47 per maand (prijspeil 2022). Voor woningen en appartementen in de vrije sector gelden minder regels dan voor sociale huurwoningen, waar u soms lang op moet wachten. Ons Huis wijst de vrije sectorwoningen zelf toe, u hoeft hiervoor dus niet ingeschreven te staan bij Woonkeus Stedendriehoek. Ons Huis beheert ongeveer 100 vrije sector woningen in de gemeente Apeldoorn en in de gemeente Zutphen. Hiervan komen er per jaar enkele vrij voor verhuur. Deze woningen worden ook vermeld op de website van Woonkeus onder 'direct te huur'. U kunt hierop reageren zonder dat u ingeschreven hoeft te zijn.

Voorwaarden huren vrije sectorwoning

Om een vrije sector woning te kunnen huren, moet uw inkomen hoger zijn dan € 45.014 per jaar (prijspeil 2022). Lees hier meer over de inkomensnorm voor een vrije sector huurwoning. U kunt voor deze woningen géén huurtoeslag aanvragen. Voor seniorenwoningen geldt naast de inkomensnorm ook een minimumleeftijd van 55 jaar.