Ga naar de inhoud

Op woensdag 28 februari vieren bewoners, vrijwilligers, medewerkers en omwonenden van De Graanhof feest. Hun 15-jarige bestaan.

Een unieke plek in Apeldoorn waar het woord ‘verbinding’ het beste bij past. Naar elkaar omkijken, een ander helpen waar diegene het zelf niet meer kan. De kranten staan vol met ideeën van woonvormen waar mensen met elkaar en bij elkaar wonen. Elkaar ondersteunen, samen activiteiten ondernemen maar waar je ook prima op jezelf kan zijn. 15 jaar geleden, in die tijd uniek, werd die plek al geopend. De Graanhof in de Heeze. Een bijzondere mix van bewoners van ’s Heerenloo, welzijnsactiviteiten van Stimenz en huurwoningen van woningcorporatie Ons Huis. Met beneden een belangrijk ontmoetingspunt voor bewoners van de Graanhof en wijkbewoners. Voor mensen die gezellig een kopje koffie willen drinken, een praatje willen maken of die mee willen doen aan het ruime aanbod van cursussen en activiteiten. In verbinding, met elkaar en met de wijk. Een bijzondere plek midden in de wijk.

 

50 actieve vrijwilligers

Femke den Outer, samen met Jeannet Kamphuis, sociaal werker bij Stimenz; ‘We zien prachtige initiatieven ontstaan. Wijkbewoners die heel actief zijn in de buurttuin achter het gebouw. Met een echte plantenkenner die zorgt voor een mooie mix aan planten en de juiste verzorging. Of bijvoorbeeld de ‘Wereldkeuken’ een initiatief samen met nieuwkomers die verblijven in het asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Zij koken maaltijden vanuit hun moederland en mensen uit de wijk schuiven aan voor een maaltijd. Een hele laagdrempelige en leuke manier om meer met elkaar in contact te komen. We hebben inmiddels een groep van 50 actieve vrijwilligers.’

 

Soep en paaseitjes om verbonden te blijven tijdens de Coronatijd

“Ik woon hier al 15 jaar”, vertelt Joke Kusters. Zij was een van de eerste mensen die een appartement huurde van Ons Huis. “Ik woonde in een grote eengezinswoning in de Maten en in die tijd ging het wat minder met mijn gezondheid. Het idee om te wonen op een plek waar hulp en ondersteuning dichtbij is, sprak me erg aan. En ik heb hier een erg ruim appartement. Ook heel fijn” Joke is als vrijwilliger betrokken bij veel initiatieven binnen de Graanhof. “In Coronatijd hing ik paaseitjes bij mensen aan de deur en ging ik met soep langs de deur. Ik vind het fijn dat we naar elkaar omkijken. Als er iemand is overleden besteden we daar aandacht aan door een foto en een kaars bij de rouwkaart neer te zetten. En we maken in overleg met de familie een steen met de naam van de overledene er op. We hebben een speciale gedenkboom in de tuin waar die stenen omheen liggen. Het zijn kleine dingen met een grote waarde”

 

De Graanhof is een ultieme mix van wonen-zorg en welzijn

Arnold Rehorst, complexbeheerder van Ons Huis bij de Graanhof: ‘Ik ben echt trots als ik hier binnenloop. Dit doen we met elkaar heel erg goed. Dit gebouw en de activiteiten voorzien echt in een behoefte van bewoners en wijkbewoners. Het is toch prachtig als een wat eenzaam iemand hier binnenloopt om te kijken wat er al allemaal te doen is, nu een paar keer per maand als vrijwilliger aan de slag is. Deze combi van wonen, zorg en welzijn is voor heel veel mensen een hele fijne mix.”

 

Op woensdag 28 februari viert De Graanhof feest. Van 15 tot 17 uur. Er wordt een kunstwerk onthuld in de hal. En het jubileum wordt muzikaal omlijst door de fanfaregroep Schuiltamboer en er zijn hapjes uit de Wereldkeuken.